Обработването на изборните резултати на 2 април: По-бавно, но по-сигурно

Обработването на изборните резултати на 2 април: По-бавно, но по-сигурно

Обработването на изборните резултати на 2 април: По-бавно, но по-сигурно

Обработването на изборните резултати на вота на 2 април ще става по-бавно, но по-сигурно. Това стана ясно на публичното представяне на софтуера и технологията на обработката на резултатите от гласуването, което от "Информационно обслужване" представиха днес в Централната избирателна комисия. На демонстрацията присъстваха регистрирани за вота представители на партии и коалиции, представители на Комисията за наблюдение на изборите, представители на неправителствени организации.

При компютърната обработка на данните първоначално в РИК а после и в ЦИК фирмата "Информационно обслужване" ще работи с отделни екипи и с вътрешни мрежи, за да няма уязвимост и да се предотвратят атаки, които да компрометират резултатите от вота, обясни изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. 

Заради последните поправки в Изборния кодекс, обаче, Филипов очаква обработката на резултатите този път да бъде по-бавна. "Очакваме да има сериозно забавяне, и то да бъде свързано първо - с това, че секционните избирателни протоколи са малко по-дълги с малко повече числа, с повече контроли, което е страхотно, защото ще видите едни, надяваме се, коректно и правилно изчислени и създадени протоколи, от друга страна – знаете ще има и онлайн видеоизлъчване", каза Филипов. 

Всяко въвеждане на данни се контролира с електронен подпис, който гарантира, че при всяка направена промяна се знае от кого е въведена, обясниха от "Информационно обслужване". Всички протоколи от секционните избирателни комисии ще се сканират и публикуват в интернет, като числовите данни от тях и данните от машинното гласуване са в отворен формат. Последната стъпка е подготовка и издаване на бюлетин с резултатите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ