По време на срещата на НАТО лидерите се стремят да "защитят" военния съюз от Тръмп

По време на срещата на НАТО лидерите се стремят да защитят военния съюз от Тръмп

Докато НАТО празнува 75-ата си годишнина със среща на върха във Вашингтон тази седмица, алиансът е изправен пред някои познати врагове и предизвикателства: Войната на Русия в Украйна продължава, съюзите на Москва с Китай, Северна Корея и Иран са силни, а разходите за отбрана на военната коалиция остават вечен проблем за членовете. 

Предстои още едно познато, но непредсказуемо предизвикателство: възможността за нова администрация на САЩ, ръководена от бившия президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп, съобщи CNBC.

По време на последния си мандат в периода 2017-2021 г. Тръмп имаше напрегнати и борбени отношения с военния съюз, като се заканваше на другите държави членки, които не спазват ангажимента си от 2014 г. да отделят 2 % от националния си БВП за разходи за отбрана.

По време на кампанията си за връщане на поста на предстоящите президентски избори Тръмп отново разтревожи членовете на НАТО през февруари, когато заяви, че няма да осигури военна защита на нито една държава членка, която не е изпълнила финансовите си задължения към блока, и дори ще "насърчи" противниците "да правят каквото си искат" с тази държава.

Коментарите предизвикаха възмущението на Белия дом, който тогава ги определи като "ужасяващи и откачени". Отиващият си генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "всяко предположение, че не сме там, за да защитаваме и защитаваме всички съюзници, ще подкопае сигурността на всички нас и ще изложи на риск нашите войници, нашия персонал, който е на предната линия, за да защитава целия Алианс".

"Един за всички, всички за един се отнася за всички съюзници и е сърцето на НАТО", заяви Столтенберг пред репортери през февруари, позовавайки се на клаузата на член 5 на НАТО, според която държавите членки трябва да се притекат на помощ при взаимната си защита.

По време на срещата на върха на НАТО, която се провежда във Вашингтон тази седмица, държавите членки представят единен фронт по повод 75-ата годишнина на отбранителния пакт, като лидерите се стремят да подчертаят продължаващата си подкрепа за Украйна, която не е член на НАТО, като представят нова военна помощ и обещание за укрепване на застрашената въздушна отбрана на страната.

"Защита на НАТО от Тръмп"


Счита се, че лидерите също така искат да "подсигурят" военната помощ за Украйна преди евентуалното си преизбиране, като се има предвид, че републиканският лидер е бил нееднозначен по въпроса за продължаващата помощ за Украйна. Макар че подкрепата на действащия президент Джо Байдън за Украйна е солидна - президентът потвърди ангажимента си към борбата на Киев, докато се обръщаше към делегатите във вторник - преизбирането му изглежда колебливо, на фона на опасенията относно неговата годност за заемане на поста.

Анализатори от Eurasia Group заявиха, че очакват лидерите на НАТО да предприемат стъпки за обособяване на координацията на разходите на коалицията за подпомагане на Украйна, в опит да ги защитят от евентуална бъдеща администрация на Тръмп.

"Като ключова стъпка за "защита от Тръмп" на помощта за Украйна, НАТО ще поеме от САЩ значителна част от различните усилия за координиране на помощта за Украйна", заявиха анализаторите във вторник, като отбелязаха, че подобна стъпка ще направи по-трудно, но не и невъзможно, евентуалната бъдеща администрация на Тръмп да осуети усилията за подпомагане.

Описвайки несигурността около президентските избори в САЩ и перспективата за завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом като "сянка", хвърлена върху срещата на върха на НАТО, анализаторите заявиха, че "опасенията относно оставането на президента Джо Байдън ще подхранват неофициални дискусии на ранен етап сред няколко съюзници по два ключови въпроса: дали Западът има печеливша стратегия за Украйна и въпроса за ядреното възпиране в Европа в условията на потенциално намалено присъствие на САЩ".

Дипломацията на лидерите на алианса


Пътувайки до Вашингтон за първата си среща на върха на НАТО, новият британски министър-председател Киър Стармър посочи, че се надява финансовата помощ за Украйна да бъде "заключена" на срещата.

Запитан дали съюзниците биха могли да "докажат Тръмп" всяка сделка за помощ, Стармър заяви пред репортери, че срещата на върха е възможност да се затвърди финансовият ангажимент на алианса към Украйна.

"Това е най-голямата група от държави от НАТО заедно с допълненията, които имаме, и пакетът, който се стремим да придвижим, надхвърля подкрепата, която е била предоставена преди и ще бъде фиксирана, надявам се, на тази конференция на НАТО", каза той, съобщи The Independent.

Стармър пое "железен ангажимент" за увеличаване на разходите за отбрана на Обединеното кралство до 2,5 % от БВП, но отказа да даде график за увеличението. През 2023 г. Великобритания е изразходвала 2,3%, сочат данни на НАТО.

От своя страна Доналд Тръмп вече заяви, че може да сложи край на руско-украинската война "за един ден", без да добави как ще го направи. Спазвайки внимателна дипломатическа линия, лидерите на НАТО заявиха пред CNBC, че подобни коментари отразяват склонността на Тръмп към "смела" реторика, а не непременно реалността на това, което ще бъде прието.

Ще реагираме на действията, а не на думите", заяви във вторник министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски пред CNBC, когато беше попитан дали се притеснява, че трансатлантическият съюз няма да бъде във фокуса на външната политика, ако Тръмп бъде преизбран.

"Няма да се намесваме във вътрешната политика на нашия голям съюзник ... искаме да имаме възможно най-добри отношения с който и да е от управляващите тук", каза той пред Стив Седжуик от CNBC в кулоарите на срещата на върха във Вашингтон.

Хано Певкур, министър на отбраната на Естония, подчерта, че съюзниците от НАТО не се намесват във вътрешната политика и демократичните процеси на другите.

"Американският народ е този, който избира президента на САЩ. Така че, когато, когато изборът на американския народ е Доналд Тръмп, тогава това е Доналд Тръмп. Тогава всички страни в света, включително Естония, включително съюзниците от НАТО, трябва да разговарят с тази администрация, която ще бъде поставена".

Всички държави трябва да разговарят с тази администрация, казва естонският министър на отбраната за втория президентски мандат на Тръмп
"Силно вярвам, че и президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да бъде лидер на свободния свят и иска да покаже, че САЩ няма да загубят войната в Украйна, защото на карта е заложено повече. Това не е решение само на Съединените щати", добави той.

Натискът на Тръмп върху членовете на НАТО да увеличат разходите си за отбрана е популярен сред поддръжниците му и дори критиците му са съгласни, че има редица съюзници на НАТО - включително по-големи членове като Германия, Канада и Франция - които се бавят с разходите. Оценките на НАТО за разходите за отбрана на държава членка през 2023 г. сочат, че само 11 от сегашните 32 членки са достигнали или надхвърлили прага от 2% от БВП, като Полша е начело на тази група.

Балаж Орбан, политически директор на унгарския министър-председател Виктор Орбан, заяви пред CNBC, че натискът на Тръмп върху европейските държави е бил "много положителен", тъй като е подтикнал съюзниците от НАТО да отделят повече средства за собствената си отбрана.

"Ние, европейците, трябва да се вземем насериозно", каза той пред Стив Седжуик от CNBC, описвайки Тръмп като човек, който заема "проевропейска" позиция по отношение на отбраната. "Ако разчитаме само на американските приятели и не влагаме достатъчно, енергия, пари и подготовка за собствената си безопасност, тогава за какво говорим?"

Той добави, че Унгария е започнала програмата си за военна модернизация преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. като въпрос от "жизненоважен" национален интерес.

"Можем да кажем на нашите американски приятели: "Чудесно е, че сте тук. Ако сте в беда, ние сме там, за да ви защитим", каза Орбан. "Ако ние сме в беда, можете да дойдете и моля да ни помогнете", но преди всичко ние сме отговорни за собствената си безопасност и трябва да си вършим работата, а това, което казва [бившият] президент Тръмп и как оказва натиск върху европейските държави, мисля, че е много положително."
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ