Правителственият авиоотряд ще поеме спешната медицинска помощ по въздух

Правителственият авиоотряд ще поеме спешната медицинска помощ по въздух

Правителственият авиоотряд ще поеме спешната медицинска помощ по въздух

Правителственият авиоотряд ще поеме осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

"Правителственият авиоотряд има дългогодишен опит извършване на полети, добре изградена организационна структура, логистика, много сериозни експерти, много сериозен опит. Това е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга. При положение че тази дейност се отнася до живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавата, а не от търговско дружество. Нямаме време за повече експерименти, не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, това е абсолютен държавен приоритет", заяви министърът на транспорта Христо Алексиев. 

По думите му, с тази стъпка се осигурява по-бърза реализация на т.нар. проект HEMS. "С предприетите стъпки се цели България да има HEMS и спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Важно е да се знае, че изпълнението на тази услуга HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, но и обучение на летателния състав, медицинските екипи и др., нужна е много сложна логистика", каза още транспортният министър. 

Взето е решение за закупуването на шест хеликоптера от италианската фирма "Леонардо". Първият хеликоптер ще пристигне в България през декември, а останалите до 2025 г. Средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. 

По думите на Меджидиев, преди получаването на първия хеликоптер ще бъдат обучени медицинските екипи, пилотите, подготовката на хангарите, на площадките в лечебните заведения, където ще кацат хеликоптерите, организацията на координационен център, който да управлява полетите и кооридинира наземната и въздушната спешна помощ. Вероятно до 10 дни ще започне обучението на екипите, каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ