Радев: Можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения с РСМ

Радев: Можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения с РСМ

Радев: Можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения с РСМ

Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония Илинден – Ден на републиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравителния си адрес българският президент отбеляза, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на въстанието е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, подчерта българският държавен глава.

"Отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз, към който искрено желаем да се присъедините", посочва Румен Радев.

Държавният глава изрази подкрепата на България за усилията на Република Северна Македония за цялостно изпълнение на критериите за членство, както и на всички поети ангажименти и постигнати договорености по пътя на страната към ЕС.

В поздравителния си адрес президента Радев посочи още, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Президентът отбелязва, че постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване.

"Убеден съм, че заедно можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения, което се очаква от нашите граждани и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа", заяви още българският държавен глава в поздравителния си адрес. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ