Радев помоли ЦИК добре да обучи членовете на секционните комисии за отчитането на двата вида гласуване

Радев помоли ЦИК добре да обучи членовете на секционните комисии за отчитането на двата вида гласуване

Радев помоли ЦИК добре да обучи членовете на секционните комисии за отчитането на двата вида гласуване

Ръководството на Централната избирателна комисия представи пред президента Румен Радев готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори.

От ЦИК засегнаха темите за хартията, която ще послужи за изработка на бюлетините, като оттам обясниха, че не биха могли да организират вота преди 2 април. Според комисията проблем щял да се окаже и смяната на зимното с лятното часово време, планирано да стане на 25 срещу 26 март, тъй като времето не се сменя автоматично на машините. От ЦИК изразиха притеснение и за видеонаблюдението и видеозаснемането, тъй като това досега не е правено.

От своя страна президентът Радев помоли ЦИК да насочи усилията си в предизборната кампания към указанията и обучението на членовете на секционни комисии и най-вече по отчитането на двата вида гласуване. И още, президентът помоли комисията да напомни на партиите да си получат изходния код, "за да не служи този код за разменна монета между партиите".

"Ние отново сме в режим предсрочни парламентарни избори. Демокрацията е немислима без свободни и честни избори. Свикнахте този изборен закон да се променя преди всеки избори, но съгласно последните промени българските граждани могат да избират да гласуват с машина или хартиена бюлетина. Опираме тук до организационно-техническата подготовка, която е важен елемент от изборния процес", каза в началото на срещата президентът Румен Радев и попита каква е готовността на ЦИКза провеждане на предсрочните парламентарни избори.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. 

"ЦИК започна подготовка за избори незабавно след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на БНБ за обезпечаване със защитена хартия за бюлетини с машинно гласуване. По информация на печатницата на БНБ хартията вече е заявена. Най-ранната доставка ще е в седмицата 27 февруари - 5 март. След това са необходими дни за разролване на тази хартия. От информацията на печатницата на БНБ се посочи срок от 50 дни за 30 000 ролки. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има редовни местни избори. От информацията на печатницата и сроковете, които те поставят - дата 26 март за изборите е с голям риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена", обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред президента Радев. Нейкова обаче уточни, че е възможно да са достатъчно и по-малко от 30 000 ролки.

Тя разказа за проведения вчера експеримент със защитена хартия за гласуване. В ЦИК гласувахме цял ден на три машини като използвахме 3 вида хартия и експериментът беше успешен. 

По думите на Нейкова, проблем щял да бъде и смяната на часовото време, което е планирано да стане на 25 срещу 26 март. 

"Часовото време не се сменя автоматично. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск - машините на 25 март трябва да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да стартира в точния час с машини", обясни председателят на ЦИК.

Димитър Димитров от ЦИК изрази притеснение за видеонаблюдението и видеозаснемането, тъй като това досега не е правено.

"Трябва да вземем предвид дизайна на бюлетината за машинното гласуване", посочи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов. Той обясни, че според Изборния кодекс дизайнът на бюлетината за машинното гласуване трябва да съответства на хартиената бюлетина. "Трябва да осигурим хартия. Може да се окаже, че 30 сантиметра няма да бъдат достатъчни за една бюлетина и от тази гледна точка трябва да осигурим повече хартия. Всяка седмица повече би облекчила решаването на тази задача", добави Томов.

Според президента Румен Радев усилията в предизборната кампания трябва да са насочени към указанията и обучението на членовете на секционни комисии и най-вече по отчитането на двата вида гласуване.

Относно достъпа до изходния код, президентът помоли ЦИК да напомни на партиите да си получат кода, "за да не служи този код за разменна монета между партиите".

"Трябва да се избегнат всички тези грешки в работата на секционните комисии - надписвания, дописвания по протоколите - да сведем това до минимум", посочи държавният глава. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ