Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но го определи като дискредитиран

Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но го определи като дискредитиран

Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но го определи като дискредитиран

Президентът Румен Радев връчи на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Папката прие номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков. 

Радев изрази личното си уважение към акад. Николай Денков, познавайки го в качеството му на министър в няколко правителства, както и пълното му разбиране относно деликатността на ситуацията, в която се намират в момента.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това, аз нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпелирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България", посочи Румен Радев. 

Аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция съм длъжен да връча този проучвателен мандат, добави Радев. "Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в именно на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран, добави президентът.

"България има нужда от стабилно правителство и стабилен парламент", каза акад. Николай Денков. По думите му, най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищатата, училищата, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Много е важно парламентът да продължи да работи редовно и да вземе своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, както и в НПК, включително тези свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, добави той. 

От ПП-ДБ се зарекоха да водят в следващите дни преговори с другите парламентарни сили, за да успеят да съставят правителство, за да може да изпълни целите и задачите, които са залегнали в управленската им програма. "Надявам се това усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено правителство. Знам, че задачата е трудна, но не и невъзможна", заяви той.

"Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате", каза Радев на Денков. В отговор акад. Денков посочи, че не се плаши от трудностите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ