Стоянов: Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са и в евро, и в лева

Стоянов: Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са и в евро, и в лева

Стоянов: Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са и в евро, и в лева

България вече получи разрешение да започне да сече монети декември месец. Окончателното решение дали ще влезем в еврозоната ще се вземе април-май месец. Тогава е последният доклад. Май месец ще се знае със сигурност, че от 1 януари ще се влиза. Това значи, че от първи юни ще започнете навсякъде да имате цени и в евро, и в лева. Това заяви в ефира на Нова телевизия икономическият министър Никола Стоянов. 

Той направи прогноза, че цените на горивата у нас ще се задържат в сегашните си стойности, намаление се очаквало, но не драстично. 

Никола Стоянов коментира дали намалените цени на горивата и газа у нас ще повлияят благоприятно и на инфлацията в страната. "Август месец, когато застъпихме, истината е, че тогава със синдикати и работодатели правехме списъци коя индустрия ще затвори първа, коя втора, коя трета и кои ще останат най-накрая. Започнахме от това. Знаете тогава инфлацията на какви равнища беше. Благодарение на работата на колегите най-вече в енергийния сектор, цените се поукротиха, инфлацията се поукроти", посочи икономическият министър.

По думите му, ресорното министерство очаква до май месец инфлацията да е едноцифрен процент.

Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си, твърди министърът. Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Стоянов обясни, че Министерство на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. Според него, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите, или да се свали прагът на доходите. Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ