България

Политика

|

Общество

|

Стоянов за надценката от 10%: Анализът показва, че бизнесът няма да се засегне сериозно

Стоянов за надценката от 10%: Анализът показва, че бизнесът няма да се засегне сериозно

Стоянов за надценката от 10%: Анализът показва, че бизнесът няма да се засегне сериозно

Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне сериозно бизнесът, ако има таван на цените. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на икономика и индустрията Никола Стоянов, който коментира проекта на Закон за надценките на хранителните продукти, публикуван за обществено обсъждане, според който 17 основни храни ще имат надценка до 10%.

По думите му, проверки са показали, че някои от надценките в магазините достигат средно 70-80 процента. Ние разбираме, че това е анти-пазарна мярка, затова и предлагаме само 17 вида стоки от първа необходимост да са с надценка до 10 на сто, допълни той. 

"Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%. Ако не го правят, са предвидени глоби. Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията", обясни икономическият министър. 

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.

"Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние искаме да гарантираме на хората, че ще има по един артикул от продуктова група, който те ще могат да си позволят", обясни министърът. И допълни, че надценките по магазините в момента са 70-80%.

Мярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

"Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика", твърди министърът.

Служебното правителство държи строга финансова дисциплина, каза още министър Стоянов и увери, че от първи юли всички пенсии ще бъдат повишени с 12%. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред