Аварийните екипи в АЕЦ „Фукушима” били заставяни да лъжат за радиацията

Аварийните екипи в АЕЦ „Фукушима” били заставяни да лъжат за радиацията

Аварийните екипи в АЕЦ „Фукушима” били заставяни да лъжат за радиацията

Служители на компанията Build-Up, които бяха едни от първите, влезли в АЕЦ „Фукушима” след апокалиптичното земетресение в Япония миналата година да се борят с последствията от аварията на централата, са били принуждавани под заплаха от уволнение да занижават показанията на персоналните си дозиметри. Скандалните разкрития публикува японският вестник Asahi Shimbun.

Високопоставен мениджър от Build-Up нареждал на работниците да закриват дозиметрите си с пластини от олово, за да отчитат по-ниска радиация.

Според правитата за безопасност на труда дозата облъчване по време на работа в АЕЦ не бива да превишава 50 милисиверта.

Предложението за фалшифициране на показанията на апаратурата било посрещнато с критики и съпротива от страна на работниците, след което началникът им ги заплашил с уволнение. По информация на изданието, разкрило случая, след този разговор трима от аварийните екипи напуснали компанията.

От своя страна ръководството на Build-Up е потвърдило, че е имало случай, когато група от 9 души е изпълнявала аварийно–ремонтни работи със закрити с оловни пластини дозиметри. Няма отговор на отправения от японското издание въпрос, доколко е била разпространена тази практика

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ