Ако отслабвате, работодателят ви дава бонуси. Може, но в Америка

Ако отслабвате, работодателят ви дава бонуси. Може, но в Америка

Ако отслабвате, работодателят ви дава бонуси. Може, но в Америка

Американските работодатели подеха битка с наднорменото тегло. Редица компании в САЩ вече ще дават бонуси на служителите си, които успеят да смъкнат килограми. Те ще са на стойност от 100 до 150 долара, но американски социолози вече обявиха, че инициативата не дава очакваните резултати.

Според данни, публикувани от експерти от Корнелския университет, които анализирали резултати от 7 програми за борба с наднорменото тегло, служителите отслабват средно с по-малко от 1 килограм.

Учените открили, че слабите резултати се дължат на това, че хората се занимават по-активно със спорт и отслабват повече, ако сами плащат за това.. Получавайки пари от работодателя си за имиджа си на здрав човек, служителите не се стремят да се подложат на физически натоварвания или да ограничат храненето си.

Ефикасна се оказала една от програмите, при която участниците не получавали веднага пари. Определената сума се влагала в банка на името на служителите, съгласили се да отслабнат. При това им било заявено, че ще я получат само ако към определената дата са стопили уговорените предварително килограми.

Човекът е така устроен, че е нужно да му бъдат наложени по-строги ограничения, за да се стреми към целите си, заяви един от авторите на изследването Стивън Келдър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ