Арести в Брюксел по подозрение за тероризъм

Арести в Брюксел по подозрение за тероризъм

Арести в Брюксел по подозрение за тероризъм

Двама мъже са били задържани в Брюксел в рамките на ново разследване на терористична мрежа, чрез която към Сирия и Ирак са заминавали джихадисти, съобщават местни медии.

Това са първите арести в страната от януари насам по подобни обвинения след антитерористичната операция във Вервие и атентатите в Париж, предаде БТА.

На двамата са предявени обвинения. Единият мъж остава в ареста, другият е освободен с мярка за неотклонение. Белгийските следствени органи установяват колко души са били изпратени от двамата вербуващи в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава".

Медии съобщават днес, че белгийка от марокански произход с адрес в Брюксел е успяла миналата седмица да замине за Сирия с двамата си малолетни синове. Тя пътувала със свои братя през Амстердам и Турция. Съпругът ѝ, останал в Белгия и открил с изненада липсата на съпругата и децата си, уточнява, че жената била радикализирана от кореспонденция във Facebook с един от братята си - джихадист, заминал за сирийския фронт.

Вече близо два месеца Белгия е в предпоследна степен на готовност за отговор при терористично нападение. По улиците на големите градове патрулират въоръжени военни, допълнителни постове са поставени пред сградите на международните институции в Брюксел.

Заради обстановката е прекратен до второ нареждане достъпът на външни хора до Европейския парламент в Брюксел, с което е блокирана една от основните му функции - да бъде отворена за гражданите институция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите