Арест за един от наследниците на Red Bull

Арест за един от наследниците на Red Bull

Тайландските власти обявиха за издирване внука на покойния създател на Red Bull и милиардер Чалео Юуувидхиа – Ворают Юуувидхиа, след като не се е явил на излушване в съда.

28-годишният мъж е обвинен, че е блъснал с ферарито си и убил полицай през септември миналата година, пише Би Би Си. Адвокатите му твърдят, че боледува в Сингапур и затова не е могъл да се завърне в Тайланд навреме за насрочената съдебна среща, но ще пристигне до три дни.

Прокурорите изискаха ареста му.

Наследникът на империята за производство на световноизвестната енергизираща напитка е изправен пред максимална присъда от 10 години затвор по обвинение в убийство и безразсъдно шофиране. След като е блъснал жертвата, той не е спрял да й окаже помощ.

Процесът бе отложен няколко пъти в последната година. Обвинението за превишена скорост в него отпадна.

Оригиналната напитка Red Bull е създадена от дядото на Ворают - тайландския бизнесмен Чалео Юуувидхиа през 1962 г. като първоначално е лансирана на пазара под името Krating Daeng (тайландското име за Red Bull) от компанията TC Pharmaceutical. Рецептата е базирана на друга енергийна напитка, внесена в Тайланд от Япония под името Lipovitan. Krating Daeng бързо набира популярност в Азия през 70-те и 80-те години, особено сред шофьорите на камиони, строителните работници и фермерите.

Австрийският предприемач Дитрих Матешиц случайно открива силно тонизиращият ефект на напитката по време на посещение в Тайланд. По това време той е  маркетингов директор на Blendax, немска компания за производство на паста за зъби, която сега е част от Procter & Gamble. Матешиц решава да се заеме със задачата да внесе "чудодейната" напитка в Европа. В периода от 1984 до 1987 г. той работи с TC Pharmaceutical (под лиценз на Blendax), за да пригоди Krating Daeng за европейските потребители. В същото време Матешиц и Юуувидхиа създават Red Bull GmbH, като всеки от двамата инвестира по $500 хил. от спестяванията си и взима 49% дял в компанията. Останалите 2% получава синът на Юуувидхиа - Чалерм, но се споразумяват Матешиц да управлява компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ