Арест за един от наследниците на Red Bull

Арест за един от наследниците на Red Bull

Арест за един от наследниците на Red Bull

Тайландските власти обявиха за издирване внука на покойния създател на Red Bull и милиардер Чалео Юуувидхиа – Ворают Юуувидхиа, след като не се е явил на излушване в съда.

28-годишният мъж е обвинен, че е блъснал с ферарито си и убил полицай през септември миналата година, пише Би Би Си. Адвокатите му твърдят, че боледува в Сингапур и затова не е могъл да се завърне в Тайланд навреме за насрочената съдебна среща, но ще пристигне до три дни.

Прокурорите изискаха ареста му.

Наследникът на империята за производство на световноизвестната енергизираща напитка е изправен пред максимална присъда от 10 години затвор по обвинение в убийство и безразсъдно шофиране. След като е блъснал жертвата, той не е спрял да й окаже помощ.

Процесът бе отложен няколко пъти в последната година. Обвинението за превишена скорост в него отпадна.

Оригиналната напитка Red Bull е създадена от дядото на Ворают - тайландския бизнесмен Чалео Юуувидхиа през 1962 г. като първоначално е лансирана на пазара под името Krating Daeng (тайландското име за Red Bull) от компанията TC Pharmaceutical. Рецептата е базирана на друга енергийна напитка, внесена в Тайланд от Япония под името Lipovitan. Krating Daeng бързо набира популярност в Азия през 70-те и 80-те години, особено сред шофьорите на камиони, строителните работници и фермерите.

Австрийският предприемач Дитрих Матешиц случайно открива силно тонизиращият ефект на напитката по време на посещение в Тайланд. По това време той е  маркетингов директор на Blendax, немска компания за производство на паста за зъби, която сега е част от Procter & Gamble. Матешиц решава да се заеме със задачата да внесе "чудодейната" напитка в Европа. В периода от 1984 до 1987 г. той работи с TC Pharmaceutical (под лиценз на Blendax), за да пригоди Krating Daeng за европейските потребители. В същото време Матешиц и Юуувидхиа създават Red Bull GmbH, като всеки от двамата инвестира по $500 хил. от спестяванията си и взима 49% дял в компанията. Останалите 2% получава синът на Юуувидхиа - Чалерм, но се споразумяват Матешиц да управлява компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ