Археолози откриха гроб на принцеса на маите

Археолози откриха гроб на принцеса на маите

Археолози откриха гроб на принцеса на маите

Археолози са открили гроб с останките на принцеса на маите, погребана със съкровища като бижута от нефрит и обсидианови ножове, съобщи „Франс прес“

Дейвид Фрайдъл, американският археолог, който е направил откритието в джунглата на региона Петен, пояснява, че досега това е една от най-важните находки, свързани с маите.

В гроба е имало предмети като керамични вази с датировка между VIIв-VIIIв., както и мидени черупки, нефрит и блестящи черни каменни ножове.

Останките на жената са били изпратени в лаборатория в Гватемала сити за ДНК-тестове.

През последните години народът на маите стана много интересен за учени и археолози. Причината за това е техният календар, който предрича, според някои учени, че края на света ще настъпи на 21 септември 2012 г. Според други теории, календарът показва, че 2012 г. ще е преход към нова епоха, а не край на света.

Цивилизацията на маите, обитавали Централна Америка, процъфтявала от 6 до 9 в. Те са известни с изключително точните си познания по астрономия и космология като водели календар, показващ циклите на луната, слънцето и планетите и предсказващ лунните и слънчевите затъмнения за хиляди години напред в бъдещето.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ