"Бритиш петролиъм" си вдига имиджа с реклами след краха в Мексиканския залив

Бритиш петролиъм си вдига имиджа с реклами след краха в Мексиканския залив

Американският президент Барак Обама отправи остри критики към енергийния гигант „Бритиш петролиъм” заради намерението да изплати дивиденти на своите акционери, докато жителите на Мексиканския залив са изправени пред икономически трудности заради огромния петролен разлив, причинен от авария на платформа на компанията, предаде "Ройтерс".

„Доколкото разбирам, „Би Пи” са сключили договори за 50 млн. долара за телевизионни реклами за подобряване на имиджа им след тази катастрофа. Има и съобщения, че „Би Пи” ще изплати 10,5 млрд. долара дивиденти през тази четвърт”, заяви Обама.

Компанията отхвърли натиска на американски конгресмени да спре изплащането на дивиденти до установяването на пълната стойност на щетите, нанесени от разлива.

Обама посети за трети път засегнатата от бедствието зона. Най-големият разлив в американската история причини екологична катастрофа и застрашава бъдещето на риболовната индустрия в региона, оценявана на милиарди долари.

Асфалтени буци бяха изхвърлени на брега в северозападната част на Флорида в петък и това беше първият очевиден ефект върху района от петролния разлив, който един американски сенатор определи като „голям икономически удар” за зависимия от туризма щат.

Петролни останки от разлива можеха да се видят по плажа Пенсакола, част от „най-белите плажове по света”.

„Слънчевият щат” Флорида, чиято туристическа индустрия се оценява на 60 млрд. долара годишно, стана поредната жертва на продължаващия от 46 дни разлив след крайбрежието на Луизиана, Мисисипи и Алабама.

Сенаторът на Флорида от демократическата партия Бил Нелсън заяви, че идването на разлива бележи „огромен икономически удар” за местния туризъм. Вече има отменени резервации и се наблюдава по-слаба посещаемост в ресторантите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ