Видео показа паниката на оцелелите от Costa Concordia

Аматьорско видео, публикувано в YouTube, показа една от гледните точки от мястото на трагедията на луксозния италиански лайнер Costa Concordia.

Кадрите са заснети в спасителна лодка, на борда на която са се намирали част от изведените от лайнера пътници. При накланянето й пътниците са обзети от неописуем страх, след което започват да се блъскат по тъмните коридори. Някои от тях са се борили за спасителни жилетки. Други са скачали през борда в морето, когато лодката се е препълнила. 

Видеото беше показано и в сайта на британската новинарска мрежа BBC. То е заснето от един от спасените пътници и пресъздава паниката на хората при инцидента. Можете да го видите след текста.

Първите разкази на оцелели бяха разпространени днес от световните медии. Пътниците разказват, че вечерта в петък, 13-ти, внезапно са чули много силен шум от сблъсък, след което корабът е заседнал и светлините в него са изгаснали. Тогава е започнал да се накланя с ъгъл от 20 градуса.

Причината за крушението все още се разследва. Спасителната операция продължава. Около 30 души са ранени, 40 се издирват. 

Трима души загинаха след като круизния кораб се удари в подводни скали, заседна и окончателно потъна, легнал на една страна, на около 200 км от италианския остров Джилио.

Един от пътниците – възрастен меж – разказа, че е трябвало да доплува до брега, защото спасителните лодки не са работили. Местните от училище в курортния остров са помогнали на него и на съпругата му, като са им дали топли дрехи и одеяла.

70-метрова пробойна се е открила в корпуса на плавателния съд. При потъването му тя се е показала над повърхността на водата със заседналите в нея отломки от скали. Световните агенции разпространиха снимки.

Днес бяха открити трима оцелели – 29-годишни южнокорейски съпрузи, които са били на меден месец, и италианецът Манрико Джанпетрони – старши член на екипажа, който е пострадал и ще лекува сериозна травма на крака.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ