Всеки четвърти хакер - агент на ФБР

Всеки четвърти хакер - агент на ФБР

Всеки четвърти хакер - агент на ФБР

Обществото на компютърните хакери е обзето от параноя и недоверие след като стана ясно, че един на всеки четирима от тях работи за ФБР и дава тайно информация за „колегите” си. Това е установило разследване на британския вестник "Гардиън".

ФБР е успяло да се внедри в средите на онлайн престъпниците, като наело голям брой информатори, заплашвайки ги със затвор, ако откажат да сътрудничат. Някои от големите незаконни форуми, където хакерите продават данни за крадени кредитни карти и фалшиви самоличности, се ръководят от хора на ФБР, разказва "Гардиън".

Управлението на други сайтове е поето от агенти на ФБР, които се представят за специалисти по кражби на самоличност. Смята се, че благодарение на работата им, до момента десетки онлайн престъпници са били задържани. Разследването сочи, че 25% от хакерите в САЩ са били наети от федералните власти.

„Това прави отношенията в този свят много напрегнати. Десетки хакери са издавани от хора, на които са имали доверие”, казва Ерик Корли, който издава хакерското списание "2600". Последното предизвикателство пред ФБР по отношение на вътрешните нарушения в САЩ са анархистичните кооперации на "hacktivists", които направиха няколко известни кибер-атаки през последните месеци. Кевин Поулсен, главен редактор на списание Wired, смята, че колективът на хакерите е класически случай за уязвимиост.

"Ние вече започнахме да ставаме анонимни, да се нападаме един друг. Това е първата стъпка към това да станем податливи на замисъла на ФБР", заявява той. Барет Браун, който изигра ролята на говорител на друго тайно онлайн общество, казва, че е напълно наясно с интереса на тайните служби. "ФБР са винаги там. Те винаги гледат. Не знаете кой е доносник и кой не и в този смисъл вие сте уязвими.", коментира той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ