Гърция евакуира близо 500 души от пламнал ферибот

Гърция евакуира близо 500 души от пламнал ферибот

Гърция евакуира близо 500 души от пламнал ферибот

Пожар избухна тази сутрин на борда на ферибот с 422 пътници и 56 души екипаж край гръцкия остров Корфу в Адриатическо море, предадоха агенциите АФП и ТАСС.

Частната телевизия Мега съобщи, че огънят е тръгнал от гаражното отделение на кораба и бързо се е разпространил, информира БТА. 

Фериботът - "Норман Атлантик” - плава под италиански флаг под наем. Той е на гръцката компания "Анек", според уточнени данни на ДПА. Пътувал е от източното пристанище Патрас за италианския град Анкона.

Започната е спасителна операция за евакуирането на 478-те души на борда, съобщиха гръцките власти. Сред пътниците има 268 гърци, а екипажът е от 22 италианци и 34 гърци. Капитанът е италианец. Част от хората са били прехвърлени на спасителна лодка, други са качени на товарния кораб "Духът на Пирея”. Евакуацията е затруднена от бурното море, проливните дъждове и силните ветрове.

По нареждане на гръцкия премиер Андонис Самарас към ферибота са изпратени пет хеликоптера и военнотранспортен самолет Ц-130, за да помагат при евакуацията, съобщи в ефира на телевизия "Скай” гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас. 

Гръцкият министър на търговския флот и Егейско море Милтиадис Варвициотис уточни, че Гърция си сътрудничи с италианските власти в спасителната операция, а италианският спасителен център провежда отделно своя операция, тъй като фериботът се намира на около 40 км от италианските брегове. 

Засега няма постъпила информация за български граждани на борда, посочиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от "Дарик". Посолството на България в Атина е в постоянна връзка с гръцките власти, следим ситуацията, казват от МВнР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ