Дилма Русеф отложи визитата си в САЩ, обидена от подслушване

Дилма Русеф отложи визитата си в САЩ, обидена от подслушване

Президентът на Бразилия Дилма Русеф отложи за неопределено време официалната си визита в САЩ, планирана за 23 октомври, в знак на протест, че е била подслушвана от американските разузнавателни служби, съобщи местният тв канал „Globo”.

В рамките на посещението бе предвидена среща и обяд в нейна чест в Белия дом с Барак Обама – единствен по рода си формат на прием на държавен глава от друга страна за тази година. След като Русеф оповести публично решението си и мотивите за него, американският президент се опитал в телефонен разговор да я разубеди да не отменя визитата. Информацията за този разговор бе потвърдена от самата Русеф, която в допълнение заяви, че няма намерение да се откаже от решението си.

Скандалът на високо междудържавно ниво се разгоря след като по-рано стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност е шпионирала телефонните разговори и електронната поща на редица бразилски политици, включително и лични разговори и писма на президента Дилма Русеф. Проследяването е било в рамките на договорено сътрудничество между американски и бразилски телекомуникационни компании. Обект на следене е била и държавната нефтена компания "Петробраз". Информацията стана обществено достояние след публикуване на секретни документи от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноуден.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ