Египет гласува на последния тур от изборите

Египет гласува на последния тур от изборите

Египет гласува на последния тур от изборите

В Египет днес се провежда третият етап от първите демократични избори след свалянето на президента Хосни Мубарак. Този вот е финален, отбелязва BBC. С него египтяните избират долна камара на парламента.

Хората се отправят към урните в 9 провинции в страната, включително в областта на Нилската делта и в туристическите курорти в Южен Синай.

Сложните парламентарни избори в Египет се провеждат в три етапа, в рамките на 3 месеца. В първия тур имаше безпрецедентна избирателна активност – 62%. Очаква се, че ислямистите от „Мюсюлманското братство” ще доминират в първия демократичен вот от 60 г. насам. Гласоподавателите, които ще упражнят правото си на вот днес и утре, са 15 милиона.

Военният съвет, който управлява Египет след като Мубарак беше свален от властта, нееднократно посочи изборите като доказателство, че управлението ще бъде предадено на гражданско правителство. Изборите обаче се провеждат три дни след като властите обискираха офисите на неправителствените организации в столицата Кайро. В акцията бяха иззети лаптопи и документи на няколко американски неправителствени организации, установени в страната с цел да подпомагат развитието на демокрация. Служители бяха разпитвани от органите на реда.

Военните обясниха обиските с това, че са част от разследване за нелегално спонсорство на политически партии в страната. САЩ, правозащитни организации и ООН осъдиха акциите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ