Едуард Сноудън: Мисията е изпълнена!

Едуард Сноудън: Мисията е изпълнена!

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който разкри скандални подробности за глобалното електронно следене, заяви в интервю за „Вашингтон пост”, че е постигнал целта, която си е поставил, предаде БТА.

„За мен, от гледна точка на личното удовлетворение, мисията вече е изпълнена”, каза той. Вестникът пише, че интервюто е плод на почти непрекъснат двудневен разговор в Москва, „подхранван от бургери, паста, сладолед и руски пасти”.

„Аз вече спечелих. Щом журналистите започнаха работа, всичко, което исках да постигна, беше реализирано. Понеже, спомнете си, аз не исках да променям обществото. Исках да дам на обществото шанс да реши дали да промени себе си”, обяснява Сноудън.

Той отрича да е целял да провали Агенцията за национална сигурност „Аз работя за подобряването на АНС. Аз още работя за АНС дори сега. Те са единствените, които не го разбират”, казва той.

Това е първото обширно интервю, което Сноудън дава след пристигането си в Русия през юни. Той не е бил придружаван от никого, когато се е срещнал с журналиста от „Вашингтон пост”. Имал е достъп до интернет и до адвокати и журналисти през целия  си престой в Русия.

Сноудън се определя като „домошар”, който рядко излиза от къщата си. „Нямам много нужди”, казва той. „От време на време има неща, които трябва да свърша, неща, които да видя, хора, с които да се срещна, задачи, които да изпълня. Но човек трябва да е концентриран върху целта си. Щом мога да седна и да мисля и да пиша и да разговарям с някого, това е по-важно за мен, отколкото да излизам и да разглеждам забележителности”.

Сноудън твърди, че е аскет и преживява с чипс и нудълс. Посреща гости и много от тях му носят книги, обаче те се трупат непрочетени. Той отрича да е обвързан с Русия или Китай.

„Нямам отношения с руското правителство и не съм влизал в споразумения с тях. Ако съм дезертирал изобщо, то съм дезертирал от правителството и съм преминал на страната на народа”, цитира думите му Ройтерс.

29-годишният бивш сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкри тайните програми на американското правителство за следене на технологичните комуникации на гражданите. Според изтеклата благодарение на него в медиите информация, САЩ прилагат държавни програми за следене на телефонните и онлайн комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне 9 от най-големите интернет компании в страната като Google, Skype, Facebook и YouTube.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ