Изненадващата причина другите постоянно да ви разочароват

Изненадващата причина другите постоянно да ви разочароват

Лесно е да посочим хората, които ни разочароват – особено когато родителите са ни пренебрегвали, съучениците ни са ни тормозили, когато сме чувствали, че няма никой, който да застане зад гърба ни. В много случаи това чувство се пренася и в живота ни като възрастни – приятелите ни се възползват от нас, шефовете не ни повишават въпреки всички успехи и непрестанно търпим несправедливо отношение – от познати и непознати.

Лесно е да посочим хората, които не са насреща за нас, но не е лесно да видим начините, по които самите ние не сме насреща за себе си.

Ето само част от начините, по които изоставяме себе си:

  • Като съдим себе си строго.
  • Като отказваме да се грижим за своето физическо и душевно здраве.
  • Като разрешаваме на другите да прекрачват личните ни граници.
  • Като игнорираме или потискаме истинските си чувства.
  • Като приемаме, че не сме прави, когато другите не са съгласни.
  • Като не успяваме да се защитим от неоправдани критики.

Това е само част от списъка. Има множество начини, по които разочароваме и предаваме себе си.

Бъди промяната, която искаш да видиш

Другите хора са склонни да правят каквото си искат или да не правят това, което ние искаме, докато не успеем да застанем зад собствения си гръб. Някой трябва да ни пази от наранявания – малки или големи.

Като възрастни, това започва с нас самите. Ако непрекъснато разочаровате себе си по някой от описаните по-горе начини, другите също ще ви разочароват. Щом пораснем, наше задължение става да се грижим сами за себе си. Това е вярно независимо дали като дете е имало кой да застане зад гърба ни или не.

Някои хора отказват да се грижат за себе си, защото все още чакат някой друг да бъде насреща. Чувствате ли, че когато се грижите за себе си, сякаш сте се отказали от другите? Това не е вярно. Колкото по-добре се грижите за себе си, толкова повече можете да очаквате и да позволявате другите да ви помагат и да застават зад гърба ви.

Освободи се от познатото

Плашещо е да позволиш на някого да се грижи за теб и да бъде насреща, когато никой досега не го е правил. Разочарованието може да е болезнено чувство, но е познато чувство. Познатото ни дава сигурност.

Прочетете пълният текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ