ЕС обмисля забрана на електронните цигари

ЕС обмисля забрана на електронните цигари

Електронните цигари за многократна употреба могат да бъдат забранени в целия Европейски съюз, ако в рамките на две години поне 3 страни-членки наложат забрана за продажбата им поради доказани сериозни здравни рискове, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

Това предвиждат одобрените от Евросъюза промени в директивата за тютюневите изделия. Очаква се тя да бъде гласувана от Съвета и от Европейския парламент в идните месеци, а в двегодишен срок изискванията трябва да влязат и в националните законодателства. Според тях две трети от опаковката на тютюневи изделия трябва да бъдат предупредителни надписи и изображения, забраняват се ароматизираните цигари - като ментоловите.

Целта на промените е да направят тютюнопушенето по-малко привлекателно, най-вече за младите.

Наскоро проучване на холандския институт за обществено здравеопазване обяви, че електронните цигари водят до пристрастяване, също както обикновените. Освен това съдържат вредни вещества, посочват специалистите.

Никотинът, който се вдишва, е вреден за плода на бременни жени, а димът съдържа опасни вещества. Потребителите на електронни цигари съобщават за дразнене в устната кухина и гърлото, както и гадене.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ