Застреляха най-смъртоносния снайперист в американската история

Застреляха най-смъртоносния снайперист в американската история

Застреляха най-смъртоносния снайперист в американската история

38-годишният американски ветеран от войната в Ирак и бивш член на военноморските тюлени в САЩ Крис Кайл бе застрелян в Тексас при престрелка на открито. Той е известен като "най-смъртоносния снайперист в американската история", посочва Би Би Си. Или поне като най-известния най-смъртоносен такъв.

Тялото му е било открито в района Раф Крийк Лодж заедно с това на съседа му Чад Литълфийлд. За смъртта на двамата е обвинен 25-годишният иракски ветеран Еди Рут. Местният шериф заяви, че мотивът за убийствата все още не е ясен. Освен това не е известно как точно двамата са били застреляни. Води се разследване.

Крис Кайл стана известен, след като написа и издаде през 2012 г. бестселъра „Американски снайперист”. В книгата си той разказва за психологията на снайпериста и признава, че е убил 255 души. По официални данни на Пентагона убитите от него са 160. За смелостта си по време на службата си в Ирак той е отличен от американското правителство. Според военното разузнаване на Америка Кайл е бил известен сред иракските бунтовници с прозвището Дявола. Докато е бил в страната те са предлагали 20 000 долара за главата му.

В интервю за Би Би Си преди година той заяви, че не чувства съжаление за жертвите си. „Вярвам силно, че всеки човек, който съм убил, е бил лош”, заяви той. „Когато се срещна с Господ ще има много неща, за които ще съм отговорен, но убийствата на който и да е от всички тези хора не е едно от тях”, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка