Земетресения разтърсиха Пакистан и Мексико Сити

Земетресения разтърсиха Пакистан и Мексико Сити

Земетресения разтърсиха Пакистан и Мексико Сити

Поне един човек е загинал и десетки са били ранени при серия от земетресения в южен Пакистан, съобщават местните власти, цитирани от Би Би Си. Един от трусовете е бил с магнитуд от 4,6 по скалата на Рихтер. Той е регистриран северно от град Науабшах, посочва Геофизическият институт на САЩ. Дълбочината му е била сравнително малка – 15,4 км.

Срутили са се покривите на няколко сгради. В района на града е обявено извънредно положение. Трусът е усетен и в близките до града населени места. Той е предизвикал паника и страх, след като сравнително скоро – на 24 септември 2013 г., Пакистан претърпя мощен трус от 7,7 по Рихтер, който причини смъртта на над 300 души в югозападната й провинция Белуджистан. 

Междувременно стана ясно, че и в столицата на Мексико Мексико сити е имало земетресение. То е било със сила 6,4 по Рихтер, съобщи агенция "Ройтерс". Евакуирани са били офис сгради. Засега не се съобщава за пострадали и разрушения.

Според Геофизическия институт на САЩ епицентърът е бил в западния мексикански щат Гереро на дълбочина от 24 километра, на сушата, близо до крайбрежието на Тихия океан. Властите не са излъчили предупреждение за опасност от цунами. 

Друго мощно земетресение беше регистрирано в същия регион на 18 април. Тогавашният трус със сила 7,5 по скалата на Рихтер не причини сериозни щети, а само прекъсване на електрозахранването в отделни райони на Мексико Сити.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ