Има сделка ЕС - Великобритания

Има сделка ЕС - Великобритания

Има сделка ЕС - Великобритания

Великобритания никога няма да бъде част от европейска супер-държава и това е основен акцент от постигнатото след продължителни и напрегнати преговори споразумение за предоставяне на специален статут на Обединетотот кралство между британският премиер Дейвид Камерън и останалите държавни лидери от  ЕС. В сделката, която всъщност отваря възможност за провеждане на референдум за или против членството в общността, Камерън успя да издейства редица специални клаузи, много от които са срещу трудовата миграция от останалите страни-членки.

Така например работещите български семейства на Острова ще получават по-малко пари, ако отглеждат децата си в родината, гласи текст в споразумението.Той бе гласуван с пълен консенсус на 28-те държавни и правителствени ръководители по време на вечерята, което де факто то превръща в междуправителствен, юридически обвързващ договор по силата на международното право

Британският премиер обяви, че сделката му позволява да започне процедура за провеждане на референдум за или против членството в ЕС, защото страната му получава гаранции за независимостта си от Брюксел и той ще лобила в полза на оставането.

"Договорите ще бъдат променени в бъдеще така, че споменаването на „все по-тесен съюз“ да не се отнася за Обединеното кралство. Накратко казано – Великобритания никога няма да бъде част от европейска супер-държава… Също така веднъж завинаги постановяваме, че националната сигурност е изцяло отговорност на британското правителство. Така, ние никога няма да бъдем част от обща европейска армия. С това ново споразумение мисля, че дойде време да изпълня обещанието си, когато се кандидатирах за втори мандат. В събота ще представя текста на правителството, а в понеделник ще направя изявление пред парламента за начало на процеса по насрочване на референдум за членството ни в Европейския съюз. Сега британският народ трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Вярвам, че отговорът е в това да останем. Великобритания ще бъде по-силна в реформирана Европа, отколкото сама навън.", коментира Камерън

Британският премиер специално изтъкна предимствата на въведения предпазен механизъм срещу европейските работници. Според него всеки българин, който за първи път започва работа на Острова, ще чака 4 години, за да има право на пълния размер специфични социални добавки към заплатата, които получават британците. Тази предпазна мярка ще може да се ползва за срок от 7 години след задействането й, допълни Камерън:

"Да предположим, че тази спирачка влезе в сила от 2017г. Тя ще продължи да действа до 2024-та. Но дори тогава пристигащите няма да имат пълен достъп до социалната ни система до 2028 г."

Ако гражданите на ЕС отглеждат децата си извън територията на Великобритания, размерът на детските надбавки ще се определя съгласно стандарта в родните им страни.

Първоначално тази мярка ще е само за новопристигналите, но от 1 януари 2020 индексацията ще важи за всички регистрирани в системата за социално подпомагане на приемащата страна. Законодателството позволява орязването на майчинските за българските имигранти в целия ЕС.

"Решението за детските надбавки важи за всички държави-членки. Германия също би могла да поиска индексация. По начина, по който вървят нещата в управляващата коалиция, може наистина да обсъдим това. Германия има доста високи помощи за отглеждане на деца, в сравнение с други социални системи.", заяви след подписването на документа и германския канцлер Ангела Меркел. Европейските лидери се споразумяха за "справедлив компромис" с британския премиер, коментира още германският канцлер Ангела Меркел. На Камерън е даден пакет от реформи, с които той може да води кампания за оставането на Великобритания в Европейския съюз, убедено подчерта тя.

България е приела компромиса, в името на крайната цел да се запази единството на ЕС, заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. "Това е много важно за България. Великобритания е основен донор, ако излезе, Кохезионните фондове ще паднат. А всички ние само на тях разчитаме за инфраструктурните ни проекти.", допълни той.

Коментарът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск  е, че постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на съюза.  

Четирите страни от Вишеградската четворка декларираха, че сделката с Великобритания отразява основните им искания. Те са по-скоро удовлетворени, въпреки че успяха само частично да ограничат съкращенията на социалните помощи във Великобритания - за новодошлите, вместо за всички над 1 милион работници от Европа.

Полша е доволна от резултите, тъй като е постигнала всички свои цели, заяви премиерът Беата Шидло.

Италианският премиер Матео Ренци обаче отбелязва, че е необходимо да се говори за бъдещето на Европа, а не само за мястото, което заемат британците, тъй като има риск да изгубим от поглед първоначалната европейска мечта.

За да се задейства споразумението обаче, Великобритания първо трябва да реши на референдума дали остава член на Евросъюза.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ