Ирак и Сирия се обединяват срещу ислямистите

Ирак и Сирия се обединяват срещу ислямистите

Премиерът на Ирак Нури Малики заяви в интервю за Би Би Си, че подкрепя въздушните удари на сирийски самолети по границата между страната му и Сирия, целящи да неутрализират ислямистите от групировката ISIS. Той посочи, че сирийски бомбардировачи са в граничните райони с бунтовници между двете държави тази седмица.

Въпреки че Ирак не е знаела за нападението, по думите му тя „приветства“ всеки подобен удар срещу ислямистите, чиято групировка пое контрола над големи части от Ирак миналия месец. Позицията му потвърждава, че Ирак и Сирия са партьори на международната сцена, обединени от борбата си срещу общия враг ISIS или "Ислямска държава в Ирак и Левант".

ISIS е сунитски клон на "Ал Кайда". Тя е крайно радикална и забранява в контролираните от нея зони елементарни човешки права като пускането на музиката и разпространението на снимки на хора на публични места.

Анализатори коментират, че в борбата срещу нея все още не са намесени Съединените щати, но скоро и това може да се случи, като бъдат изпратени американски безпилотни самолети, които да я атакуват. В същото време се разпространяват сведения, че Иран все повече дава подслон в граничните райони на кюрдските планини на членове на иранската кюрдска групировка Педжак.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ