Иран спира да използва интернет до 2013 г.

Иран спира да използва интернет до 2013 г.

Иран планира да се присъедини към списъка на нациите, които ще изоставят глобалния интернет за сметка на собствен национален интранет. Преходът към новата мрежа трябва да бъде завършен до 2013 г., предава Business Insider. «Световната мрежа не е надеждна.

Тя е в ръцете на една или две страни», заяви ръководителят на иранското Министерство на информационните и комуникационни технологии Реза Такиупр, говорейки в конференция в университета "Амир Кабир". Той обясни, че министерства и държавни органи в Иран ще излязат от интернет още този септември, за да защитят националната си сигурност.

Въпреки че този ход може да се възприеме като начин за контрол над съдържанието в мрежата се смята, че той е свързан и с други причини. През 2010 г. вирусът Stuxnet, предполагаема съвместна операция между израелските и американските разузнавателни агенции, беше използван, за да разруши важни детайли в ядрената програма на Иран.

Северна Корея също упражнява контрол върху интернет. Националната онлайн мрежа "Kwangmyong" стартира през 2000 г. Само няколко избрани имат директен достъп до интернет. Ако Иран иска гражданите да използват вътрешен интернет, Куба също може да послужи като пример. Контролираната от държавата интранет употреба е нараснала с 40% миналата година, като 2,6 милиона кубинци ползват услугата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ