Италианци държат в тайни сметки 5,6 млрд.евро

 Италианци държат в тайни сметки 5,6 млрд.евро

Италианци държат в тайни сметки 5,6 млрд.евро

След Франция и Германия, Италия също спипа некоректни данъкоплатци благодарение на откраднатите и впоследствие конфискувани файлове на банка HSBC в Швейцария. Според данните за тайните сметки сумите, вложени от италиански клиенти на банката, възлизат на 6,9 милиарда долара (5,6 милиарда евро), съобщи италианската финансова полиция в комюнике, цитирано от Франс прес.

Сметките на италианци в тези файлове са 6936 и съответстват на 5728 данъкоплатци, от които юридическите лица (компании, асоциации и др.) са само 133, уточнява финансовата полиция.

Около 132 сметки съдържат депозити за над 10 милиона долара.

Франция предаде миналата седмица на Италия имената на италианците, фигуриращи в тези списъци. Френските власти разполагат с информацията откакто местното правосъдие иззе на 20 януари 2009 година от жилището на френския гражданин Ерве Фалсиани, бивш служител на женевския клон на HSBC, кодирани компютърни файлове, съдържащи списък със сметки на клиенти на банката.

Преди да ги предадат на Швейцария обаче френските следователи анализираха съдържанието на файловете и установиха, че то представлява голям интерес за френските данъчни власти и правосъдието. Прокуратурата в Ница започна разследване за пране на пари, а данъчната администрация използва данните, за да разкрие укриватели на данъци.

Италианското правителство на Силвио Берлускони също реши да засили борбата с укриването на данъци, успоредно с въвеждането на данъчна амнистия, по силата на която до края на април италианците можеха да разкрият на данъчните власти укритите в чужбина средства само срещу глоба.

Днес, данъчната администрация обяви операция срещу 16 банки, заподозрени, че са превеждали недекларирани суми към Република Сан Марино по сметки на италиански граждани.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги