Италия започва мащабна операция по изваждането на „Коста Конкордия”

Италия започва мащабна операция по изваждането на „Коста Конкордия”

Италианските власти ще започнат на 16 септември операция по изправянето на злополучно потъналия круизен лайнер „Коста Конкордия”, предаде „Франс прес”. Разходите по акцията са около 1 млрд. долара, които ще бъдат платени от компанията собственик на плавателния съд.

Ако метеорологичните условия са благоприятни, операцията ще започне в 06:00 ч. местно време, а докато трае, ще бъде преустановена цялата навигация в района. Очаква се изправянето и изтеглянето на потъналия на едната си страна кораб край бреговете на о. Джилио да продължи един ден. Ако обаче специалистите не успеят да се справят с тази задача, ще се наложи плавателният съд да бъде разрязан и транспортиран на части. Подобни опити за изтегляне на плавателен съд с такива параметри досега не са правени, казват специалисти.

 „Коста Конкордия” се удари в подводна скала и потъна край бреговете на о. Джилио през януари 2012 г. По време на сблъсъка на борда му се намираха над 4200 души от 70 страни. Жертви на тежкото произшествие станаха 32 души. Четирима от екипажа, начело с капитана Франческо Скетино, както и шефът на компанията-собственик на лайнера бяха подведени под обвинение за катастрофата. Процесът срещу капитана, който е обвинен в непредумишлено убийство и бягство от бедстващия кораб все още продължава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ