И Бразилия гласува днес, Дилма Русеф се бори за втори мандат

И Бразилия гласува днес, Дилма Русеф се бори за втори мандат

Избори 3 в 1 – за президент, парламент и местна власт - се провеждат днес в най-многолюдната страна в Латинска Америка – Бразилия

Близо 143 млн. бразилци гласуват за президент, 27 губернатори на щати, 513 депутати във федералния парламент, 1069 депутати в щатски парламенти и 27 сенатори, предава Франс прес.

Вотът е задължителен за бразилците между 18 и 70 години и по избор за гражданите между 16 и 18 години, както и за тези над 70 години.

Голямата интрига е изходът от битката за президентския пост, където кандидатите са общо 11, но само трима от тях имат шансове за победа - настоящият държавен глава Дилма Русеф, от Партията на трудещите се, еколожката  Марина Силва и кандидатът на социалдемократите Аесио Невес.

Дни преди вота, повечето политически наблюдатели прогнозираха, че това ще бъдат едни от най-непредсказуемите избори в Бразилия и към момента изненадите не липсват. Смятаната до последно за най-сигурен конкурент на Русеф в очертаващия се балотаж Марина Силва, изостава на трета позиция, изпреварена от Аесио Невес.

Според сондаж, проведен от института Ем Де А, президентът Дилма Русеф, води убедително с 40,6 процента - без промяна в подкрепата за нея. Аесио Невес, от опозиционната Бразилска социалдемократическа партия, е на второ място с 24 процента, а Марина Силва, кандидат на Бразилската социалистическа партия, е трета с 21,4 процента.

Не се очаква да настъпят сериозни промени в изборните резултати и почти сигурно е, че ще се стигне до балотаж за избор на президент, който ще се проведе на 26 октомври.

Бразилците на практика гласуват пет пъти днес, но средно това ще им отнема не повече от 40 секунди, заради електронното гласуване, въведено в страната още през 1996 г.  То ограничава рисковете от измами и позволява бързо преброяване на гласовете.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ