Какво да правим, за да избегнем зараза с Ешерихия коли

Какво да правим, за да избегнем зараза с Ешерихия коли

Какво да правим, за да избегнем зараза с Ешерихия коли

Заразата със смъртоносния щам на бактерията Ешерихия коли може да бъде предотвратена ако се спазват някои хигиенни правила. Бактерията се предава директно или индиректно от животни на хора и от човек на човек при контакт.

За да се защитим от инфекцията трябва много старателно да измиваме ръцете с топла вода и сапун, особено след контакт с животни или при приготвяне на храна. Това предупреждават немски епидемиолози, цитирани от „Берлинер цайтунг”.

Хората, пребиваващи в северната част на Германия трябва да се откажат от консумирането на сурови домати, краставици и салата, както и да мият останалите плодове и зеленчуците с топла вода. Приборите, използвани за рязане на зеленчуци трябва да се стерилизират. С тях не трябва да се режат месото и друг вид хранителни продукти, предупреждават специалистите.

Смъртоносната бактерия до момента е отнела живота на 25 души.

Междувременно стана ясно, че германските власти отново насочиха подозренията си към краставиците като източник на заразата след като здравните власти открили краставица с ешерихия коли в боклука на едно от семействата, които са се разболели.

За първи път Берлин призна, че действията срещу епидемията не са били достатъчно решителни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ