Крим помоли Путин да влезе в състава на Руската федерация

Крим помоли Путин да влезе в състава на Руската федерация

Крим помоли Путин да влезе в състава на Руската федерация

Парламентът на Крим се обърна към Владимир Путин с молба да приеме автономията в състава на Руската Федерация, предаде РИА Новости. Това стана ясно от постановление, публикувано от ръководния орган днес, на 6 март. 

„Да се влезе в състава на Русия в качеството на субект на Федерацията”, се казва в текста на решението, който депутатът от Върховния съвет на Крим Сергей Шувайников е предоставил на информационната агенция. Документът е адресиран до президента на РФ Владимир Путин и до руския парламент. 

Депутатите от Крим вече са решили, че това е желаната от тях посока. В същото време въпросът за статута на региона все пак трябва да бъде обсъден на референдум, се отбелязва в документа. 

По думите на вицепремиера на избраното преди дни проруско правителство - Рустам Темиргалиев, този референдум ще се изтегли напред във времето и ще се проведе на 16, вместо на 30 март.

По думите му на референдума ще бъдат зададени два въпроса:

  • Първи: Желаете ли Крим да се присъедини към Руската Федерация?
  • Втори: Съгласни ли сте конституцията на Крим от 1992 г.* да бъде възстановена?

*Съгласно конституцията от 1992 г. Кримската автономна република влиза в състава на Украйна и изгражда отношенията си с централната власт на базата на договори и споразумения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ