Мърдок ще обезщети 36 жертви на подслушване

Мърдок ще обезщети 36 жертви на подслушване

Медийната компания News Corporation, собственост на Рупърдт Мърдок се съгласи да изплати обезщетения на 36 известни личности, които са сред жертвите на незаконно подслушване на телефони от таблоида News of the World, предаде „Асошейтед прес”.

Сред засегнатите известни личности са бившият британски вицепремиер лейбърист Джон Прескът, актьорът Джуд Лоу и футболистът Ашли Коул.

Още няколко десетки души съдят News Corporation след като мобилните им телефони бяха хакнати от вече закрития таблоид.

Сред други уредени дела за обезщетение са тези на бившите министри Крис Брайънт и Теса Джоуъл, бившият модел Аби Титмъс и Сара Пейн, майка на убито момиченце.

Скандалът с подслушванията от страна на таблоидът на Мърдок излезе наяве през юли миналата година, когато стана ясно, че мобилните телефони на близките на британски войници, убити в Ирак и Афганистан са били подслушвани от вестника.

Случаят предизвика сериозни обществени дебати и по отдавна назрелите проблеми с методиката на работа на британските таблоиди. Настървени за информация репортерите на „жълтите” издания и наетите от тях детективи се възползват от възможността да подслушват съобщенията в гласовите пощи на известни хора или жертви, чиято съдба би представлявала интерес за масовата аудитория, коментираха тогава потърпевши.

Скандалът бе толкова голям, че доведе до закриване на таблоида, който излизаше в продължение на 168 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ