Не могат да идентифицират жертвата на стрелбата в Копенхаген

Не могат да идентифицират жертвата на стрелбата в Копенхаген

Не могат да идентифицират жертвата на стрелбата в Копенхаген

Часове след като двама неизвестни нападатели откриха стрелба по сграда, в която се провеждаше дебат за свободата на словото и исляма в Копенхаген, все още не е установена самоличността на жертвата, съобщава  Ekstra Bladet.

Както ви съобщихме по-рано днес един човек загина, а трима полицаи бяха ранени в терористичен акт в датската столица.

Известно е само, че загиналият е мъж, на видима възраст около 40 години. Той е бил сред участниците в дискусията, която е била организирана в известното с джазовите си концерти кафене Krudttoenden в северната част на столицата на Дания.

На дебата са присъствали десетки хора, като включително и отвън е имало насъбрала се тълпа. Нападателите са се присъединили незабелязано и са открили автоматична стрелба, най-вероятно с автомати по кафенето. По чудо няма повече жертви, сградата буквално е била засипана с дъжд от куршуми и е надупчена. Сринати са прозорците на заведението, разказват очевидци.

Трима полицаи от охрната на мероприятието са ранени, все още няма подробности за състоянието им.

Според разследващите основна цел на атаката е бил шведският карикатурист Ларс Вилкс, автор на публикувани през 2007 г. карикатури на пророка Мохамед, изобразен на тях като куче. Според някои източници, той е бил един от инициаторите на дебата в Копенхаген днес. Местните издания отбелязват, че винаги, при своите посещения в Дания, Вилкс е под засилена охрана, тъй като от 2007 г. насам ислямистки групировки постоянно отправят заплахи за живота му. След нападението, той е бил изведен непредим от заведението.

„Все още жив, в помещението.”, написа в Туитър и френският посланик в Дания, Франсоа Зимерай малко след атаката. Той също бе сред участниците в дискусията. „Намеренията явно бяха да се повтори случаят с Charlie Hebdo, но не успяха да влязат в помещението”, разказа малко по-късно той по телефона за „Франс прес.” Посланикът споделя още, че е чул поне 50 изстрела, но според полицията са много повече – 200. „Куршумите летяха през вратата и прозорците, всички бързо залегнахме, след което напуснахме залата за дискусия и се преместихме в съседна стая докато отмине напълно опасността”, разказва още посланикът.

От друг туит, пуснат от една от активистките на Femen, Ина Шевченко става ясно, че тя също е участвала в дебата и стрелбата е започнала по времето, когато е вървяло нейното изказване. „Точно в този момент говорех колко често свободата на словото в Европа се оказва една илюзия. Нищо не видях, но чух повече от 20 изстрела.”, написа тя. Мероприятието е било силно охранявано от страна на полицията, допълва тя.

След стрелбата нападателите са се качили във Фолсваген в тъмен цвят и са избягали от местопрестъплението. Два часа по-късно автомобилът е бил открит изоставен на около 2 километра от мястото на стрелбата в райно Остербро.

Междувременно бойци на „Ислямска държава” с акаунти в Туитър започнаха да изказват подкрепа за терористичния акт в Дания под хаштаг #вълциединаци. Такава формулировка се използва от „Ислямска държава” за нейни терористи в Европа, поясняват експерти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ