Освен Нова Зеландия, още 4 труса разлюляха няколко страни

Освен Нова Зеландия, още 4 труса разлюляха няколко страни

Земята е много сърдита! Освен силното земетресение в Нова Зеландия с магнитуд 7,1 по Рихтер, за което ви съобщихме по-рано днес, още четири сериозни труса бяха регистрирани в различни страни.

 6,1 по Рихтер разтърси Тонга в южната част на Тихия океан, съобщи Американската геоложка обсерватория. Трусът е станал в 21.52 ч. местно време (8.52 ч. по Гринуич) на около 450 км североизточно от столицата Нукуалофа. Епицентърът е бил на около 37 км под морското дъно. Не е обявена тревога за опасност от цунами.

5,6 по Рихтер разлюля Индонезия, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ. Епицентърът е бил на около 40 км дълбочина, на около 245 км западно от Джаяпура на индонезийския остров Папуа.

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано и до крайбрежието на Япония, съобщиха от Геологическата служба на САЩ. Епицентърът е бил на 85 км от остров Хокайдо. Няма данни за жертви и разрушения.

Трус от 4,9 по Рихтер е регистирран и в Перу. Епицентърът е бил на около 154 км дълбочина, на около 65 км североизточно от Пукалпа и на около 560 км от столицата Лима. До момента няма данни за жертви и разрушения.

Има много разрушени сгради и големи материални щети в най-засегнатия от земетресението в Нова Зеландия град Крайстчърч, но за щастие няма жертви, обявиха официално местните власти. Крайстчърч е вторият по големина град в страната с население 350 000 души.

Първите кадри от района на бедствието показват цели улици с рухнали фасади, под които се виждат смачкани коли. Повечето пътни артерии в града са блокирани от руини. На места се забелязват огромни пукнатини по самите пътища. Градът е без вода, тъй като водонапорните кули са повредени, регистрирани са и много аварии на мрежата за водоснабдяване.

Освен високият си магнитуд – достатъчен да предизвика ужасна трагедия с много жертви, епицентърът е бил на относително малка дълбочина – 10 км, след уточнение на първоначалните данни, които я определиха на 5 км и е бил продължителен, около 40 секунди. По актуални данни, двама мъже са приети в градската болница със сериозни наранявания. Още няколко души със счупвания и порезни рани са получили медицинска помощ .

 "Имахме изключителен късмет като нация, че няма смъртни случаи. Ние сме благословени", коментира министърът на гражданската отбрана Джон Картър. "Икономическите щети обаче ще бъдат големи, ще ни трябва време да разберем цената," заяви от своя страна Джон Кей, който пристигна на място да огледа пораженията. Министър-председателят има сестра, която живее в пострадалия град.

 "Вредите, нанесени на инфраструктурата, са огромни. Те засегнаха всяко семейство, вяско домакинство - водопроводите, канализацията, мостовете, електропроводите са пострадали сериозно", съобщи след първоначалните огледи кметът Боб Паркър. Той въведе извънредно положение в града, за да се координират по-лесно спасителните операции.

Вече е започнало възстановяване на електрозахранването, което бе спряно в голяма част от региона, засегнат от бедствието. Властите са готови да започнат досатвка на вода с цистерни.

В целия регион продължават вторични трусове, най-силните от които с магнитуд до 5,3. Днешният трус е сред 10-те най-силни, регистрирани в Нова Зеландия, която е разположена между Тихоокеанската и Индо-Австралийската тектонична плоча и средно годишно преживява около 14 000 труса. От тях, около 20% надвишават магнитуд 5,0. За последно, трус със сила 7,1 е люлял страната през 1968 г., с магнитуд 7,1. Тогава най-засегнато е западното крайбрежие на Южния остров. Трима са загинали.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ