Оставка на американския главнокомандващ в Афганистан

Оставка на американския главнокомандващ в Афганистан

Оставка на американския главнокомандващ в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама прие оставката на американския главнокомандващ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл и поиска изявилият се през войната в Ирак генерал Дейвид Петреъс да застане на негово място, предаде АФП, позовавайки се на американски официален представител.

„Президентът прие оставката на Маккристъл и избра генерал Дейвид Петреъс за главнокомандващ на ИСАФ и нашите сили в Афганистан,” каза източникът, пожелал да запази анонимност.

Маккристъл подаде оставка, след като бе повикан във Вашингтон за лична среща с Обама късно в сряда заради откровените му критики по адрес на президентския екип по национална сигурност в интервю за списание „Ролинг стоун”.

По-късно Обама заяви, че причината за отстраняването на Маккристъл не е „лична обида”, а поведението на генерала, което не съответства на изискванията. Той посочи, че иска от екипа си единство по отношение на въпросите, свързани с Афганистан. Смяната на главнокомандващия това няма да се отрази на стратегията на САЩ в Афганистан, тя остава непроменена, каза президентът.

Стратегията на НАТО в Афганистан остава непроменена въпреки отстраняването на генерал Стенли Маккристъл от поста командващ силите на алианса в размирната страна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той благодари на Маккристъл „за службата му в НАТО и за огромното усилие, което вложи в мисията на ИСАФ”. „Въпреки че вече не е главнокомандващ, подходът, за който той допринесе, е добър. Стратегията все още има подкрепата на НАТО и нашите сили ще продължат да я прилагат в действие. Афганистанските власти не трябва да се съмняват, че ще продължим мисията си в партньорство с тях”, казва Расмусен.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изрази готовност да работи с генерал Дейвид Петреъс, който поема командването на международните сили. Карзай приветства новината за назначението на Петреъс, като го окачестви като „опитен генерал” и увери международната общност в бъдещото сътрудничество на Афганистан с новото командване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ