Очакват раждането на нов Канарски остров

Десетки местни жители на Канарските острови се събраха, за да наблюдават  сеизмичната активност на подводен вулкан, разположен на 5 км от о. Ел Йеро.

Вулканът е само на 70 метра под морската повърхност и изхвърля магма на 20 метра над нея, разказва „Дейли Мейл“. Жителите на село Рестинга на остров Йеро са евакуирани. На корабите е забранено плаването в района. Наоколо се разнася силна миризма на сяра. Морската вода около мястото на изригването се загрява непрекъснато. На места тя е достигнала 35 градуса по Целзий.

Вулканът нараства непрекъснато. Изхвърляните от него останки от скали и камъни изскачат над повърхността на морските вълни. Така се оформя видима за хората тъмна повърхност, подобна на нов остров, който изниква под водата.

Местните жители на Канарските острови очакват, че всеки момент в морето ще роди нов остров. Десетки наблюдават явлението. Хората дори обмислят как може той да бъде кръстен.

Южният наклон на Ел Хиеро беше разтърсени от земетресение с магнитуд от 4,3 по скалата на Рихтер късно в събота. Тогава подводният вулкан, който е разположен съвсем близо до брега, започна да изригва.

„Има кълбо от магма, която се появява над повърхността, произвеждайки серия от разкъсвания, които генерират сеизмична активност“, обясни испанският вулканичен експерт Хуан Карлос Кареседо. „Не знаем дали тази магма ще пробие през повърхността и ще причини изригване“, обясни той. Според него изригването на Ел Хиеро е възможно да се случи след дни, седмици или месеци.

Кадри на изключителното природно явление можете да прегледате след този текст.

Последното пробуждане на този вулкан е било през 1793 г. То е продължило с изхвърляне на лава в продължение на месец.

Последният от всички испански Канарски острови е Ла Палма. Той се е появил през 1971 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ