Погребват Нелсън Мандела в Куну (на живо)

Снимки: АП

Южна Африка се разделя с най-почитания държавен лидер на африканския континент - бившият й президент и борец срещу апартейда Нелсън Мандела.

Малко след 6 ч. местно време започна погребението на Мандела в село Куну, ЮАР, където той е прекарал детството си и се установи след оттеглянето си от политиката. Церемонията започна с религиозната песен „Бог да благослови Африка” в имението на семейство Мандела и продължи с поредица от емоционални речи, съпровождани с песни. Присъстват около 4500 души. Там са членове на семейството на Мадиба и известни чуждестранни държавни лидери.

Би Би Си излъчва церемонията на живо. Можете да я гледате тук. В нея вече държаха реч внуците на Мандела, а след 10.15 минути българско време и президентът на Танзания. След него говори за кратко, но със силен, емоционален тон президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, чиято поява предизвика противоречиви реакции сред присъстващите, включително неодобрение и освирквания. 

Южноафриканската република изпраща Мандела, затваряйки важна глава от болезнената си история и отваряйки нова, в която мултирасовата демокрация ще трябва да оцелява без основния си стожер, посочва „Ройтерс”. Придружаваната от полицейски коли катафалка с тленните останки на Мандела пристигна в събота в семейното имение, чиито околности са под засилена полицейска и военна охрана през последните дни.

Церемонията ще бъде смесица от военни почести и традиционни ритуали на племето на Мандела тембу. Тя ще се предава пряко на екрани, разположени в много градове в страната. Сред гостите са и президентът на Малави, премиерът на Етиопия, вицепрезидентите на Замбия, Иран и Никарагуа, кралят на Лесото, британският престолонаследник принц Чарлз и американският активист за граждански права преподобният Джеси Джексън.

Нобеловият лауреат за мир Нелсън Мандела почина на 5 декември на 95-годишна възраст, потапяйки в скръб 53 милиона свои сънародници и милиони други по света. Днешното погребение бе предшествано от едноседмични официални възпоменания. На 10 декември на стадиона в Йоханесбург се състоя официалната панихида, в която участваха държавни и правителствени лидери от 91 държави. От 11 до 13 декември над 100 хиляди души отдадоха почит пред ковчега му в президентския дворец в Претория.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ