Президентът на Сирия обвини международен заговор за протестите в страната

Президентът на Сирия обвини международен заговор за протестите в страната

Президентът на Сирия обвини международен заговор за протестите в страната

Сирийският президент Башар Ал Асад заяви, че има чуждестранен заговор, който се опитва да дестабилизира Сирия. Той каза, че е ясно, че има външна конспирация, докато протестите продължават“. В първата си публична проява от месеци насам Асад заяви: "Страни съседки и други се опитат да дестабилизират страната." ООН заяви миналия месец, че повече от 5000 цивилни са били убити от протестите започнали през март миналата година в арабската държава. Репресиите на президента Асад доведоха международно осъждане и санкции.

Екип от 165 наблюдатели от Арабската лига е в Сирия, за да наблюдава изпълнението на мирния план, който призовава за край на всички форми на насилие, премахване на тежките оръжия от градовете и освобождаването на всички политически затворници. Опозиционните групи обвиниха Арабската лига в укриване на репресиите срещу протестите, който продължават и в присъствието на наблюдателите.

В речта си в Университета на Дамаск, излъчена на национално ниво Асад заяви, че не е било нареждано на силите за сигурност да стрелят по протестиращи.

Правителството казва, че се бори срещу въоръжени групи, както и че около 2000 членове на силите за сигурност са били убити досега.

През последните месеци дезертьори от армията се присъединиха към опозицията, което направиха и целеви правителствени сили.

Асад описа събитията от последните 10 месеца като сериозно изпитание за Сирия. Въпреки това той изключи предсрочни реформи в отговор на безредиците, но заяви, че приветства идеята в правителството да се включат представители на всички политически сили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ