Путин държи реч в Крим, Киев възмутен

Путин държи реч в Крим, Киев възмутен

Путин държи реч в Крим, Киев възмутен

Руският президент Владимир Путин посети Крим за първи път след като полуостровът бе анексиран от страната му. Той пристигна на пристанището в Севастопол след като участва в парада в Москва по случай днешния Ден на победата и държа реч пред войскови части, участващи в тържествата по случай съветската победа над нацистите през 1945 г., съобщи Би Би Си. Междувременно правителството в Киев протестира срещу визитата му и я определи като „огромно нарушение на украинския суверенитет“.

В Севастопол държавният глава благодари на военните сили за ролята им във Втората световна война и приветства присъединяването на Кримския полуостров към Руската федерация. Той наблюдава парад на руските военновъздушни сили и се обърна към моряците на мястото с думите „Сигурен съм, че 2014 г. ще влезе в хрониките на цялата ни страна като годината, когато нациите, живеещи тук като семейство, решиха да бъдат заедно с Русия, потвърждавайки предаността си към историческата истина и паметта на дедите ни“. Той бе приветстван в Крим като пристигнал герой и се разходи из улиците на града, стискайки ръцете на множество, дошло да го посрещне.

По програма следва руският президент да посети храм „Св. Равноапостолен княз Владимир" в Севастопол, а вечерта ще има празничен концерт.

Виж още: Руските танкове с петолъчки на Парада на победата

„Денят на победата е празник, на който всички усещаме тържествуващата сила на патриотизма, в който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси“, заяви по-рано днес руският президент по време на парада на Червения площад в Москва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ