Руски космически кораб пада безконтролно към Земята

Руски космически кораб пада безконтролно към Земята

Безпилотен руски товарен космически кораб пада неконтролируемо към Земята, предадоха световните информационни агенции.

Роскосмос официално призна, че е загубил управлението на „Прогрес” и се очаква отломките му да навлязат в атмосферата между 5 и 7 май. Още не е ясно къде ще стане това, но според шефовете на космическата агенция фрагментите ще изгорят в плътните слоеве на атмосферата и няма да стигнат до земята.

Проблемите се появиха веднага след изстрелването на ракетата носител „Съюз 2-1а”, която изведе кораба в орбита. Малко след старта във вторник корабът спря да изпраща телеметрични данни за полета, но по-късно връзката бе възстановена.

Контролът върху управлението на „Прогрес М 27-М” бе загубен отново вчера. Според шефа на агенцията Игор Комаров телеметрията с кораба е била прекратена 1,5 секунди след отделянето му от ракетата-носител. Извеждането на „Прогрес” в орбита е било неточно и корабът е започнал да се върти неконтролирано около оста си. Комисия ще разследва причините.  

„Прогрес” трябваше да се скачи с Международната космическа станция днес, за да достави 3 тона апаратура за научни опити, кислород, хранителни продукти и поща за космонавтите.

МКС губи втори товарен кораб за половин година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ