Саудитска Арабия ще изгради 16 ядрени реактора до 2030 г.

Саудитска Арабия ще изгради 16 ядрени реактора до 2030 г.

Саудитска Арабия ще изгради 16 ядрени реактора до 2030 г.

Саудитска Арабия планира да изгради 16 ядрени реактора до 2030 г., което може да струва на страната повече от 100 млрд. долара, съобщава „Ройтрес”, позовавайки се на високопоставен служител.

Световният най-голям износител на суров петрол, Саудитска Арабия се бори да се справи с бързото нарастване на консумация на мощност. Страната смята да повиши вътрешния си енергиен капацитет чрез използване на ядрени реактори.

"След 10 години ще имаме първите два реактора," заяви Абдул Гани бен Мелайбари, координатор на научния съвет на крал Абдула Сити за атомните и възобновяеми енергийни източници. Богатите на петрол държави от Персийския залив са сред малкото страни, които все още възнамеряват да вложат големи инвестиции в атомни електроцентрали след инцидента с японската АЕЦ „Фукушима”.

"След това, всяка година ние ще изграждаме по два реактора, докато не станат 16 през 2030 г.," каза още Абдул Гани бен Мелайбари. Той оценява стойността на всеки реактор на около 7 млрд. долара, като добави, че кралството е в процес на планиране на проекти за атомни електроцентрали.

Саудитска Арабия планира да покрие 20% от своите потребности от електричество, като използв ядрена енергия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ