Световни лидери се готвят да изпратят Вацлав Хавел

Световни лидери се готвят да изпратят Вацлав Хавел

Световни лидери се готвят да изпратят Вацлав Хавел

Лидери на най-влиятелните страни и международни организации в света пристигат днес в Прага за погребението на бившия чешки президент Вацлав Хавел, съобщи BBC.

На траурната церемония ще присъстват голям брой висши държавници, сред които американският държавен секретар Хилар Клинтън и съпругът й – бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Там ще бъдат още президентите на Германия, Австрия, Хърватия, Франция, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Косово, информира „Франс прес”.

България ще бъде представена от двама президенти – Желю Желев и Петър Стоянов, както и от министъра на външните работи Николай Младенов, предадоха от Външно министерство. Освен това бившият US държавен секретар Мадлин Олбрайт, която е от чешки произход, също ще почете лично паметта на Хавел.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек също ще пристигнат в Прага. Комисарят по човешките права Владимир Лукин ще представи Русия. Британският премиер Дейвид Камерън ще присъства на церемонията, както и членове на кралските семейства на Белгия, Люксембург, Йордания, Холандия.

Погребението ще включи заупокойна литургия в катедралата Свети Вит в Пражкия замък, която ще започне в 12 часа местно време.

Бившият чешки дисидент Вацлав Хавел, който поведе през 1989 г. движението против комунизма в страната, почина в събота в дома си на 75-годишна възраст. Той е драматург, който става известен в родината си през 1960 г. През 1968 г. Пражката пролет му позволява да сатиризира образа на стария комунистически пазач. Това го прави популярен сред хората. През същата година обаче след съветската инвазия работата му е забранена и той е затворен за „антидържавна дейност”. Само няколко месеца след края на комунизма в Чехия през 1989 г. той става президент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ