Снайперист простреля кмета на Харков

Снайперист простреля кмета на Харков

Кметът на украинския град Харков Генадий Кернес е бил прострелян в гърба от неизвестен нападател днес преди обяд, предаде Би Би Си. Инцидентът се случил, докато Кернес е бягал за здраве в парка. Той е бил откаран в местна болница, където е опериран по спешност. Покушението срещу него е извършено със снайперистка пушка „Драгунов".

Кернес е бивш поддръжник на сваления проруски президент на Украйна Виктор Янукович. След началото на бунтовете срещу курса на страната в полза на Русия той оттегля подкрепата си към Янукович и се обявява за проевропейски настроен. Описван е като „,миниолигарх“ - бизнесмен, станал достатъчно богат, за да стартира кариера в политиката. Смята се, че е започнал бизнеса си като е оглавявал престъпна групировка – нещо, което той отрича, въпреки че признава, че е бил арестуван за измама. Кернес твърди, че обвинението срещу него е било скалъпено от враговете му.

От болницата, където го лекуват след стрелбата – Хирургичния институт в Харков – описват състоянието му като „много сериозно“. Белият и черният му дроб са увредени. Има кръвозагуба и е в шок. 

Стрелбата срещу него се случва в Източна Украйна, където продължава да бъде високо напрежението, след като проруски сепаратисти окупираха и поеха контрола върху сграда на местното правителство в град Константиновка. Харков е известен като град-крепост на Янукович. 

САЩ и ЕС се подготвят да наложат нови санкции срещу част от богатите руснаци и руски компании на територията им. Западните нации обвиняват Москва, че подкрепя въоръжени сепаратисти, които превземат контрола върху сгради на администрацията в градове от Източна Украйна. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ