Средната класа в САЩ се руши

Средната класа в САЩ се руши

Нивото на безработицата от 9,5% е лошо, но не е достатъчно показателно, защото не измерва колко са онези, които са спрели да търсят работа, коментира „Обзървър". През последните три месеца повече от милион американци попадат в тази категория. Статистиките показват, че в момента в САЩ безработни са около 5,9 милиона души и броят им расте.

Американското общество, изглежда, се разцепва в центъра, разрушавайки средната класа, която дълго време е била здравата основа на страната и сега разделението е между„имащи” и „нямащи”.

Съществува ново име за тези, които падат в черната дупка на безработицата, която се е отворила в американската икономика, коментира изданието. Наричат ги „99-тниците”. Прякорът се отнася до заложената в американското законодателство помощ, която безработните могат да получат в срок от 99 седмици. Правителството помага на онези, които са изгубили работата си, да поддържат нормален живот. То им осигурява покрив над главата, плаща телефонната им сметка, дори бензина за колата. Но когато тези 99 седмици свършат, както се случва с милиони хора, те стават „99-тници”.

Има повече от милион 99-тници и броят им нараства всяка седмица, заключава изданието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ