Терористичен акт разтърси Багдад, десетки загинаха

Терористичен акт разтърси Багдад, десетки загинаха

Терористичен акт разтърси Багдад, десетки загинаха

Най-малко 35 души са загинали и над 50 са били ранени днес при двоен терористичен атентат в южната част на Багдад. Това съобщи иракското вътрешно министерство, цитирано от световните медии. 

Кола бомба е била взривена край църква в южния квартал на града Дора. Последвала е още една експлозия. Полицията очаква броят на жертвите да нарасне - има десетки пострадали, откарани в болници, които са в твърде тежко състояние.

От министерството подчертават, че мишена на нападението навръх Коледа е било близкото тържище, а не
намиращата се наблизо християнска църква. Мюсюлмани и християни съжителстват съвместно в района на атаката, посочи негов говорител. Християнски лидери в града отрекоха нападението да е било на религиозна основа, отбелязва Би Би Си. 

Нито една от екстремистките групировки в Ирак още не е поела отговорност за атентата. Международни наблюдатели смятат, че атаката може да е била извършена от ислямисти, свързани с "Ал Кайда".

Ирак от десетилетие не може да преодолее политическата си криза. В страната липсва силна централна власт, разкъсват я религиозни и етнически противоречия. От началото на годината в нея са загинали близо 8000 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ