Терористка се взриви на гара във Волгоград, десетки загинаха и пострадаха

Терористка се взриви на гара във Волгоград, десетки загинаха и пострадаха

На железопътна гара в руския град Волгоград избухна взрив. Според Националния антитерористичен комитет (НАК) на Русия взривът е дело на жена, извършила самоубийствен атентат. 

„Днес в 12:45 във Волгоград на железопътната гара в резултат на задействано взривно устройство става мощен взрив, довел до човешки жертви. Вероятно взривът е дело на терористка-самоубийца”, се казва в съобщението, цитирано от Фокус. Главата на смъртницата бе открита край гарата. В момента следствието установява нейната самоличност. 

По данни на следователите жената се е взривила в близост до металотърсача на гарата в момента, в който един полицай се приближил към нея. Служителят е загинал. Взривът е бил със сила, равна на 10 кг тротил. 

Според официалните данни до момента са хоспитализирани 33 ранени, а загиналите са между 13 и 18, по различни данни. Сред тях има едно дете. По информация на руското Министерство на здравеопазването общият брой на пострадалите е между 40 и 50 души. 

На мястото на инцидента работят 33 екипа на бърза помощ. Министърът на здравеопазването Вероника Скворцова е дала нареждане оказването на помощ на пострадалите да бъде взето по специален контрол. Министерството е запазило места в болниците в Москва и в случай на нужда от допълнителна помощ всички пострадали ще бъдат прехвърлени с профилирани здравни заведения. 

Волгоградските власти обявиха тридневен траур от 1 до 3 януари в региона в памет на пострадалите. 

Полицията в Дагестан потвърди, че проверява данните на всички граждани на републиката, които са напуснали пределите й в последно време. Защо се набляга на версията, че терористката е от Дагестан, все още не е съобщено. 

В същото време днес на станция на московското метро бе намерена картонена кутия със стърчащи от нея кабели. Находката вдигна на крак московската полиция, която отнесе кутията за проверка. Дали тя е съдържала взрив все още няма данни, но властите съобщават, че между този инцидент и трагедията във Волгоград едва ли има връзка. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ