Турция се готви да нападне Ирак

Турция се готви да нападне Ирак

Турция се готви за сухоземна атака срещу Ирак, съобщи „Ройтерс” като се позова на изявление на турския вътрешен министър Идрис Наим Сахин. Окончателното решение ще бъде взето в хода на започналите преговори с иракските официални лица.

„Военната операция може да започне във всеки един момент”, подчертава Сахин, като добавя, че артилерията и военно-въздушните сили от няколко дни нанасят удари по позициите на бойците от Кюрдската работническа партия в Северен Ирак.

През последните няколко дни Анкара предприе няколко дипломатически совалки до Багдад, за да убеди властите в Ирак да предприемат решителни действия срещу кюрдските партизани, базирани в северната част на страната, откъдето проникват на турска територия.

Багдад обаче не е в състояние да повлияе сериозно на ситуацията, тъй като иракски Кюрдистан е автономна територия със свое политическо ръководство, полиция и дори армия.

След падането на режима на Садам Хюсеин, окуражени от получената автономия кюрдите в северен Ирак започнаха активно да помагат на сънародниците си, борещи се за самоопределение в югоизточна Турция и Западен Иран.

Кюрдската работническа партия води въоръжена борба срещу Турция от 1984 година. Организацията е обявена за терористична не само в Турция, а и в ЕС и САЩ.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ