Румъния облага ваучерите за храна

Румъния облага ваучерите за храна

Румъния облага ваучерите за храна

С извънредно постановление румънското правителство въведе допълнителни такси и вдигна някои данъци в опит да намали бюджетния дефицит, съобщи ДПА. Постановлението предвижда облагане на ваучерите за храна, за подаръци и за ваканция.

Вдига се данъкът за доходи от авторски права, като необлагаемата част ще бъде намалена от 40 на 20%. На практика такат 80% от дохода ще бъде облаган с плоския данък, който в Румъния е 16% и засега няма да се променя.

Лицата с доходи от независими дейности ще плащат индивидуални социални осигуровки, подобни на тези, които се внасят от работодателите, но само за сумите, които се равняват на пет средни заплати годишно, предвижда още нормативният акт.

От 20 на 25% се увеличава и данъкът върху доходите от игри на късмета, а собствениците на повече от един имот ще плащат "такса солидарност", ако жилището не е дадено под наем.

Държавните компании, включително и автономните, ще бъдат задължени вече да внасят в държавния бюджет 90% от печалбата си, а не 50%, както беше досега.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ