Установиха самоличността на волгоградската терористка

Установиха самоличността на волгоградската терористка

Установена е личността на терористката, която се взриви днес на железопътна гара в руския град Волгоград, отнемайки живота на между 15 и 18 души. Още 36 души са ранени, като 16 от тях са в тежко или много тежко състояние. 

Следователите съобщиха, че смъртницата е родом от Дагестан и се нарича Оксана Арсланова (по други данни – Асланова). Тя е била омъжена за няколко дагестански бунтовници един след друг, като един от съпрузите й е бил ликвидиран от руски спецчасти по време на операция.

Следствието не изключва варианта във Волгоград да действа добре организирана престъпна група, защото пристигналата от друг регион терористка е трябвало да бъде посрещната, ориентирана и снабдена с взрив от някого. Властите специално отбелязват, че всички тези данни са все още предварителна информация от следствието, която още не е официално потвърдена. 

Дагестан е република, субект на Руската Федерация, разположена в Северен Кавказе. Влиза в състава на Севернокавказки федерален окръг и Североказказкия икономически район.

В Дагестан съжителстват хора, принадлежащи към десетки етноси. Най-много са аварците, даргинците, кумиките и лезгинците, които общо възлизат на около 75% от цялото население на Дагестан. Етническите руснаци са едва около 5%, но руският е официален език в републиката. Повечето етноси говорят на кавказки, тюркски или ирански езици. Мнозинството изповядва исляма, има и християни.

От началото на 90-те години на 20 век, т.е. след разпадането на Съветския съюз, в Дагестан се наблюдава ислямистка бунтовническа дейност с ниска интензивност, спорадични сепаратистки конфликти, междуетническо напрежение и терористични действия. Според Международната кризисна група, за голяма част от насилието от 2003 година насам е отговорна военизираната ислямистка организация Шариат Джамаат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ